Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar zekaları ile ilgili herhangi bir probleme sahip olmamalarına rağmen basit aritmetik işlemleri anlayamaz ve problemleri çözemezler.
Çocuğu matematik öğrenme güçlüğü yaşayan ebeveynler özellikle çocuklarının ödevlerine yardımcı olurken şu durumlarla karşılaşabilirler:
- Matematik dersi çocukların karşılaştıkları matematiksel problemleri çözerken çeşitli stratejiler geliştirmesini gerektirir.
Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların kötü çözüm stratejileri vardır veya stratejileri yoktur. Ne yaptıklarını veya neden yaptıklarını anlayamazlar. Zinciri takip edemezler, dikkatleri dağılır.
- Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar örüntüleri takip etmek konusunda zorluk yaşarlar. Benzerlik ve farklılıkları ayırt edemezler. Sistematik düşünemez, karşılaştıkları problemi anlamak ve analiz etmekte zorlanırlar.
- Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar öğrendikleri bilgiyi hangi soru ve bağlam içerisinde kullanacaklarını bilemezler. Onlar için sıralı işlemeleri yapmak problem çözmekten daha kolaydır.
- Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların yaşadıkları problemlerden biri de hafıza problemleridir. Öğrendikleri bilgiyi hemen unuturlar, kaydedemezler.
- Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların dil algıları ve kelime hazineleri zayıftır. Yaptıkları işlemler ile ilgili konuşamazlar.
- Sayı algıları zayıftır. Sayıları dört işlemde esnek şekilde kullanamazlar, zorlanırlar.
- Matematiksel kavramların anlamlarını bilmezler. Kavramların hangi anlama işaret ettiğini anlamlandırmak konusunda problem yaşarlar.
Çocuğu Matematik Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Ebeveynler Neler Yapabilirler?
- Çocuğun anlamını bilmediği temel kavramlar tespit edilip anlamları hakkında çocukla konuşma etkinlikleri düzenleyebilirsiniz. Temel kavramlar önemlidir çünkü zihinsel düzen yaratırlar. Bunu, çok sağlam bir arşive sahip olmak gibi düşünebilirsiniz. Eğer iyi istiflenmiş bir arşiviniz varsa herhangi bir zaman diliminde o arşivin içerisinden İhtiyacınız olan şeyi gidip rahatlıkla bulabilirsiniz ve bu güven verir.
- Çocuğun hafıza gelişimi için geliştirici oyunlar oynayabilirsiniz. Temel kavramlar konusunda yapılan çalışmalar çocuğun hafıza gelişimi için de yardımcı olacaktır.
- Matematik ödevlerini yaparken yaptığınız şeyin ne olduğunu hakkında sohbet edebilirsiniz, böylece çocuk kendini ifade edebilecek ve öğrendikleri pekişecektir.
- İçerisinde örüntüler barındıran kutu oyunları oynayabilirsiniz.